2013. május 24., péntek

paleó életmód "nehézségei"


Tegnap erre bukkantam a fb-on: 

" 1. “A paleo unalmas! Unom, hogy mindig ugyanazt kell enni”
Amikor valaki azt mondja, hogy a paleo unalmas, fontos szem előtt tartani, hogy a saját paleojáról beszél. Igen, a paleo is egy rendkívül szubjektív dolog: ha valaki csak csirkemellet, kolbászt, tojást, spenótot, paradicsomot , paprikát és brokkolit eszik….nos lássuk be, ez valóban elég uncsi, főleg ha a főzéstudománya megrekedt a sült és/vagy grillezett szinten és fűszerből csak a sót és borsot meri használni. Az étrend változatosságát vagy egyhangúságát sosem lehet a paleora vagy bármilyen más diétára fogni, hiszen ez kizárólag rajtunk múlik. Kísérletezünk-e a konyhában, nyitottak vagyunk-e az eddig nem ismert húsokra, zöldségekre, fűszerekre, szeretünk-e/tudunk-e újítani???
A saját korlátozottságunkat nem kellene másra fogni, hanem inkább megoldani a problémát. Készült egy paleo étel mátrix is, amiben a legegyszerűbb számolás mellett azonnal kiderült, hogy “pusztán” 81.000 féle ételt lehet elkészíteni paleo módon. Ha ezt elosztjuk 365 felé, hogy mindennap egy újfajta ételt vezessünk be a konyhánkba, akkor 221 évig nem ismétlődne meg a korábban elkészült “újdonság”. Na ha ez unalmas, akkor biztosan velem van a baj :-) .
Hányféle húst ismersz (az állatokra és részeikre gondolok)? Tudod hogyan kell elkészíteni őket? Mikor ettél utoljára bárány bordát? Stefánia vagdaltat kecske belsőségből? Tudod mi a különbség a New York, a Rib-Eye és a T-Bone steak között? Mikor készítettél utoljára marhanyelvet thai módra???? Hányféleképpen tudod elkészíteni a marhamájat? És a csirkét? Hányféle zöldséget tudnál felsorolni egy percen belül gondolkodás nélkül? Mikor készítettél legutóbb spenótos tapast, házi majonézes brokkoli salátát, vagy éppen karfiol alapú pizzát liszt nélkül?
Unalmas a tojás reggelire? Készítettél már paleo frittátát, tojás muffint, ham and eggs-et muffin sütőben, édes tojás palacsintát, lazacos/tonhalas rántottát, tojáslepényt, buggyantott tojást, palacsintát, amerikai palacsintát, muffint??? És mindezt paleo módon?
Kérdezz meg bárkit mit reggelizik általában: péksüteményt, szendvicset vagy egy tál müzlit (ez a nagy átlag). És ez nem unalmas, kérdem én??? a gabonát még nem unta meg senki?
Ha a válasz a fentebbi kérdésekre többnyire NEM, és a felsorolásoknál 10 (féle) alatt vagy 1 percen belül, bizony nem a paleoval van a gond, hanem veled. Használd a googlet, annyi mindent tud, tanulj tőle mindennap egy új receptet, tágítsd a látóköröd, és a család is odalesz az újdonságokért. Felejtsd el a paleo remakeket (paleo rakott krumpli, paleo kürtöskalács, paleo lángos….semmi nem lesz olyan, mint a régi). Ne a múltra vágyakozz, hanem lépj előre és álmodj új dolgokat, légy kreatív és meglásd imádni fogod a paleot, mert olyan teret nyit a találékonyságodnak, amilyet álmodni sem mertél korábban. És az ízek…csak rajtad múlik, vesd bele magad a fűszerekbe, kísérletezz!

2. “Mit nassoljak a paleoban? semmit nem lehet enni, abból amit szeretek!”
Amennyiben a chipset, pattogatott kukoricát, ízesített földimogyorót, pilóta kekszet, vaníliás karikát stb “szereted”, valóban “nem lehet enni semmit”, mert ezek egészségtelenek, és jó ha tudod, hogy Te is azért szereted őket, mert az a komoly csapat, aki az ízfokozókat, színezékeket, adalék anyagokat kellő mennyiségben és megfelelő arányban kombinálta össze, jól dolgozott. Valóban kemikáliákra vágysz? Vajon akkor is megennéd, ha látnád hogyan és miből készül? Ha a csodás édességek csomagolásain azoknak a betegségeknek a hátulütői lennének a dizájn helyett, amiket azok fogyasztása okoz?….végül is a cigis dobozon is durva dolgok vannak, mégis sokan szívják. Vannak menthetetlen emberek.
Ha számodra a chips és az édesség fontosabb az egészségednél, akkor nem a paleoval van a gond. Ha le akarsz fogyni x kilót, de a kenyérről sem tudsz lemondani, akkor valójában fogyni sem akarsz, csak hűtöd a szád. És még mielőtt bárki is felvenné a sértődős inget, ne tegye. Nem kell lázadni, mert senki nem kötelez arra, hogy életmódot válts. Nem kell váltanod, azt teszel és eszel, amit akarsz, a saját felelősségedre. De ha valami a saját gyengeséged miatt nem megy, akkor azt fogadd el és ne kezdj el mást sarazni miatta.
És ami a nassolást és a paleot illeti: a nassolás egy rossz szokás, köszönjük neked Élelmiszeripar. Lehet, hogy hosszú időn át képtelen az ember szabadulni ettől a “nem is vagyok éhes, de ennék valamit” dologtól, és amíg így van, addig inkább nassoljon egy gyümölcsöt, vagy egy paleo sütit vagy egy marék magot….de inkább törekedjen arra, hogy akkor egyen, amikor éhes, és ne akkor amikor “megszokta”.

3. “A barátaim hátat fordítanak, mert paleo vagyok”
Haha, “örömmel” hallottam, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Elmentek bulizni és mindenki ferdén néz rád, mert nem iszol cukros Cosmopolitan koktélt, vagy gluténos Long Island Ice Tea-t? És elkezdenek tukmálni? Étterembe mentek és direkt olyan helyet választanak ahol tuti semmi paleot nem találsz? Végig te vagy a középpont mert a házibuliban nem a pizza szeletet eszed, hanem rendeltél egy szelet húst salátával? Kinéznek, mert a baráti szülinapon nem zabálsz folyamatosan pogácsát, sütit, tortát , mint a többiek? cikiznek a paleo miatt? Folyton azt hallgatod, hogy ez hülyeség?
Hát kedves olvasóm/követőm, sajnálom, hogy én nyitom fel a szemed, de ezek az emberek nem a barátaid! És valószínűleg sosem voltak azok! Mert egy barát támogat, melletted van és főként azért szeret aki vagy, nem azért, hogy éppen mit eszel és mit nem, vagy milyen ruha van rajtad és milyen nem. Ennyire egyszerű! Itt sem a paleoval van a gond, hanem a barátoknak hitt idegenekkel.

Lehet, hogy keményen hangzik ez az egész, de valamin mindenképp érdemes elgondolkodni:
Mi a fontosabb az egészséged, a jó fizikai- és lelki állapotod vagy a jó ízű szemét és a “barátok”? "

Forrás:
/http://cukormentes.cafeblog.hu/2013/05/22/paleo-vagy-baratsag-valassz/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése