2013. január 8., kedd

Ehető ajándékok

Ajándékba is készítettem paleós finomságokat.


Anyukámnak paleós csokilikőrt, húgocskámnak meg paleo-nutellát, mindkettőt Pocak Panna blogja szerint.

Csokilikőr:

2 dl kókusztejszín
2 dl víz
10 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (81%-osat használtam)
1 ek méz
2 dl rum
vanília por

A kókuszkrémet összekeverjük a vízzel, felét felforraljuk. Belereszeljük a csokoládét, és elolvadásig kevergetjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, üvegbe töltjük, és lehűlés után fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Nutella:

30 dkg törökmogyoró (héj nélkül)
30 g kókuszolaj
40 g kakaópor
60 g méz*
2 ek paleolaj
60 ml kókusztej vagy víz
1 rúd vanília kikapart belseje

*Tipp ha méz helyett nyírfacukorral szeretnéd készíteni: olvaszd fel a nyírfacukrot a kívánt folyadékodban (60ml alternatív tej/víz), majd miután kihűlt, add hozzá a receptben leírtak szerint a krémhez.

A törökmogyorót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 7 percre, vagy amíg illatos és megrepedezik a héja. Ekkor vegyük ki és tegyük egy konyharuhába, melynek fogjuk be a széleit és alaposan dörzsöljük össze a benne lévő mogyorókat (ezzel a fázissal nagyon meggyűlt a bajom). Ekkor már a héjuk nélküli mogyorókat hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűltek, helyezzük őket az aprító gépbe és aprítsuk addig, amíg homogén, kenhető vajjá alakul. Ez eltarthat 10 percig is. Ekkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és aprítsuk tovább, míg homogénné, kenhetővé válik újra. Ekkor adagoljuk egy tiszta, jól zárható üvegbe és fogyasztási tároljuk hűtőben.

Egészen meglepődtem, hogy tényleg igazi nutella-íze van, csak az állaga nem annyira homogén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése