Ez lesz:
Cseresznyés-marcipános ganázs torta (Pocak Panna receptje)
Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához:
a tésztához:
25 dkg darált mandula
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg kakaópor
10 dkg méz/xilit
3 tojás
1/2 teáskanál vaníliaaroma /1 rúd vanília kikapart belseje
a paleo marcipánhoz:
10 dkg hántolt, finomra őrölt mandula
10 dkg xilit porrá őrölve
3 evőkanál víz
1/2 teáskanál mandulaaroma
a cseresznyeréteghez:
20 dkg cseresznye
a paleo ganache-hoz:
20 dkg kókusztej
20 dkg étcsokoládé (86%-os)
2 evőkanál méz/xilit
1/2 teáskanál vaníliaaroma
a díszítéshez:
kb. 8 dkg friss cseresznye
10 dkg reszelt étcsokoládé (86 %-os)
A tésztarétegek között három töltelék rejtőzik: vastag marcipán, csokoládékrém és friss
cseresznye, ez adja a sütemény harmonikus ízvilágát. A tortát paleo ganache öltözteti fényes
csokoládéköntösbe, melynek elkészítése gyors és könnyű.
A tészta hozzávalóit a felsorolás sorrendjében összekeverjük úgy, hogy homogén masszát
kapjunk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra melegített sütőben sütjük kb. 20
percig, vagy amíg a beleszúrt kés tisztán jön ki. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A marcipán elkészítéséhez összekeverjük a mandulát a xilittel, és fokozatosan hozzáadjuk a
vizet meg a mandulaaromát, ezután késes robotgépben keverjük vagy kézzel gyúrjuk addig,
míg lágy, egységes massza nem lesz belőle. A kihűlt tésztát kettévágjuk, a marcipánt kézzel
ellapogatjuk, majd rásimítjuk a torta alapjára.
A paleo csokoládé ganache-hoz a kókusztejet nagy lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről,
hozzáadjuk a szilánkosra aprított csokoládét, a mézet és a vaníliaaromát, s addig keverjük,
amíg fényes, sűrű, lágy krémet nem kapunk.
Ekkor vastag réteg krémet simítunk a marcipánra, arra helyezzük a kimagozott cseresznyét, és
a tetejére újabb, vékony réteg csokoládé-krémet kenünk. Erre kerül végül a másik tésztalap.
Mikor a ganache már kenhetően krémessé vált, bevonjuk vele a tortát.
Legalább négy órára hűtőbe tesszük és fogyasztásig ott is tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése