2015. június 21., vasárnap

Bori szülinapi tortája

Ez lesz:

Cseresznyés-marcipános ganázs torta (Pocak Panna receptje)

Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához:

a tésztához:

25 dkg darált mandula

1 teáskanál szódabikarbóna

3 dkg kakaópor

10 dkg méz/xilit

3 tojás

1/2 teáskanál vaníliaaroma /1 rúd vanília kikapart belseje


a paleo marcipánhoz:

10 dkg hántolt, finomra őrölt mandula 

10 dkg xilit porrá őrölve

3 evőkanál víz

1/2 teáskanál mandulaaroma


a cseresznyeréteghez:

20 dkg cseresznye


a paleo ganache-hoz:

20 dkg kókusztej

20 dkg étcsokoládé (86%-os)

2 evőkanál méz/xilit

1/2 teáskanál vaníliaaroma


a díszítéshez:

kb. 8 dkg friss cseresznye

10 dkg reszelt étcsokoládé (86 %-os)


A tésztarétegek között három töltelék rejtőzik: vastag marcipán, csokoládékrém és friss

cseresznye, ez adja a sütemény harmonikus ízvilágát. A tortát paleo ganache öltözteti fényes

csokoládéköntösbe, melynek elkészítése gyors és könnyű.


A tészta hozzávalóit a felsorolás sorrendjében összekeverjük úgy, hogy homogén masszát

kapjunk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra melegített sütőben sütjük kb. 20

percig, vagy amíg a beleszúrt kés tisztán jön ki. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.


A marcipán elkészítéséhez összekeverjük a mandulát a xilittel, és fokozatosan hozzáadjuk a

vizet meg a mandulaaromát, ezután késes robotgépben keverjük vagy kézzel gyúrjuk addig,

míg lágy, egységes massza nem lesz belőle. A kihűlt tésztát kettévágjuk, a marcipánt kézzel

ellapogatjuk, majd rásimítjuk a torta alapjára.


A paleo csokoládé ganache-hoz a kókusztejet nagy lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről,

hozzáadjuk a szilánkosra aprított csokoládét, a mézet és a vaníliaaromát, s addig keverjük,

amíg fényes, sűrű, lágy krémet nem kapunk.


Ekkor vastag réteg krémet simítunk a marcipánra, arra helyezzük a kimagozott cseresznyét, és

a tetejére újabb, vékony réteg csokoládé-krémet kenünk. Erre kerül végül a másik tésztalap.

Mikor a ganache már kenhetően krémessé vált, bevonjuk vele a tortát.


Legalább négy órára hűtőbe tesszük és fogyasztásig ott is tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése