A gyros-t én mindig csirkemellből csinálom, mert nem szeretem, ha rágós, és ez hamar kész van.
A
gyros fűszerkeveréket gyógynövényboltban vettem, ez pont bio volt, de
nálam csak az a szempont, hogy ne legyen benne ízfokozó, csak igazi
fűszerekből álljon.
Reggel egy egész csirkemellet kis kockákra vágtam, megszórtam a gyros fűszerkeverékkel és sóval.
Hűtőben pihent ebéd előttig.
Pita (ami nélkül nem gyros a gyros)
Késes aprítóba dobtam mindent:
2 kis tojás
1 ek olvasztott zsiradék
1/4 tk só
1/8 tk szódabikarbóna
rá pár csepp citromlé
1 ek darált lenmag
1 púpos ek mandulaliszt (vagy kókuszliszt)
2 púpos ek szezámliszt
1 dl víz
Összekevertem, 10 percet állni hagytam (besűrűsödik).
Csőrös mérőhengerbe átöntöttem, onnan öntöttem a szilikonos sütőlappal kibélelt tepsire (4 korong lett)
200
fokon 20 percet sült. Kivéve, mikor kicsit meghűl, egy késsel levágtam
egy szeletet, majd a késsel benyúlva ketté vágtam a pitát (vigyázva,
hogy a széle végig sértetlen maradjon). Meg fogtok lepődni, hogy ez
milyen könnyű, pár pillanat az egész művelet.
Amíg állt a tészta és sült a pita, megsütöttem a csirkehúst serpenyőben, kevés zsíron, és elkészítettem a salátaöntetet.
Saláta (Gábor darabolta föl a zöldségeket, amíg én s pitát és a húst csináltam)
1 kis fej jégsaláta,
1/2 kígyóubi
2 sárgarépa
5 retek
5 szem koktélparadicsom
1/2 kaliforniai paprika
A
jégsalit tépkedte, az ubit és a répát gyaluval reszelte, a retket
félkarikázta, a paradicsomot meg a paprikát kis darabokra vágta.
Öntet:
kis tálkába összekevertem balzsamecetet, olívaolajat, ecetet és
zöldfűszeres himalája sót, vízzel felhígítottam, ezzel locsoltam meg, kevertem át a salátát.
Gyors szombati kaja, a délelőtti bevásárlókörút után hipp-hopp az asztalra lehet varázsolni, és az egész család örül!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése