2013. február 12., kedd

Paleolit szabályok summázva

http://paleomedicina.com/hu/blog/2013/02/paleolit-etrendi-szabalyok

11. + 7. aranyszabály, amely napok alatt megváltoztathatja az életed

A paleolit étrend az evolúciós medicina tudományos módszere.
Ez az étrend hazánkban egyre több hívet szerez magának, egyre népszerűbb. Ennek oka egyrészt a gyógyításban megnyilvánuló sikeressége, másrészt a kereskedelem érdeklődése, hiszen egyre inkább lehetőségeket lát benne. Magyarországon a következő héten két újabb paleo szaküzlet nyílik. Ezekkel együtt már 7 ilyen üzlet áll a „paleózók” rendelkezésére hazánkban. Mint minden kezdődő dolognál, a paleónál is vannak félreértések.  Sokan kicsit másképpen, sőt akár egészen eltérően értelmezik a paleolit étrendet. Ezt folyamatosan érzékelem rendeléseimen, és a napi beszélgetések során.
Ezek ösztönöztek arra, hogy összeállítsak egy jól követhető paleolit szabályrendszert.
Akik egészségük megőrzése vagy helyreállítása miatt vágtak bele a paleózásba, vagy betegségük, illetve gyógyulásuk miatt kezdik el a paleolit táplálkozást, azok számára mindenképpen jó, ha ezeket az irányelveket követik. Ebben az esetben az étrend optimális lesz, a gyógyulásban kifejtett hatása pedig a gyorsabb és hatékonyabb. Persze lehet ettől eltérni, és ez nem is okoz minden esetben gondot, de ha valóban szeretnénk elérni a célunkat, egészségük megőrzését vagy helyreállítását, illetve gyógyulásunkat, tanácsolom minden paleolit étrendet választónak a következőket:

  1. Soha ne egyél gabonaféléket és tejtermékeket még nagyon kicsi mennyiségben sem. A zab is gabonaféle, a kemény sajt is tartalmazhat hormonokat és természetesen tejfehérjét. A ghee szintén.
  2. Tartózkodj továbbá a finomított cukroktól, burgonyaféléktől (burgonya, paradicsom, padlizsán, paprika) és a hüvelyes termésű növényektől.
  3. Olyan ételeket egyél, amelyek csak állati fehérjét (hús, tojás), állati zsírokat, zöldségeket és gyümölcsöket valamint kis mennyiségben magvakat és magliszteket tartalmaznak. A növényi olajok közül a kókuszzsír és olíva olaj legyen a zsiradék. Az utóbbi ne legyen több mint az állati zsírok.
  4. A paleolit étrended nagyjából 65-70% állati fehérjét és zsírt tartalmazzon. Összességében a fehérje ne haladja meg a táplálék 30% át, a zsír legalább annyi legyen mint a fehérje!A maradék 30-35 % legyen az összes többi paleónak számító étel.
  5. A gyümölcsfogyasztás ne legyen 1 almánál több napi rendszerességgel. Ettől csak ritkán térj el, és döntően akkor, amikor érik az adott gyümölcs. Minden héjas gyümölcsöt pucolj meg, mert ártalmas méreganyagok lehetnek a külső felületén
  6. Csak akkor egyél, ha éhes vagy.
  7. Akkor igyál, ha szomjas vagy. A tea és kávé lehet kivétel.
  8. Az édesítő szerek okozhatnak panaszt. Ilyen szempontból a legjobbtól indulva a következő sorrendet célszerű figyelembe venni. Méz, stevia, eritrit, xilit. (Magyarán, ha nincs méz, a legkevésbé rossz a stevia, ha nincs stevia…)
  9. Napi mozgásod nagyjából 15-18 km gyaloglásnak megfelelő mértékű legyen.
  10. Vitaminpótlás szükséges, ez tartalmazza a D vitamint 4.000-10.000 NE mértékben, illetve az omega 3 zsírsavat 1-3 g mértékben. Alaposan nézd, meg mielőtt vásárolsz, hogy olyan étrend kiegészítőt és vitamint válassz, amelyek lehetőleg nem tartalmaznak vivőanyagokat. tehát tiszták. Ellenkező esetekben kellemetlen tüneteket is tapasztalhatsz. ( zsibbadás, reflux, nyelvégés stb.)
  11. A paleolit étrend sok gyógyszert szükségtelenné tesz. Sőt esetenként korlátozza annak betegségekre való gyógyító hatását is. Ha gyógyszereket szedsz, kérj segítséget paleolit szemléletű orvostól, miként tudod őket elhagyni, melyekre van egyáltalán szükséged?

Amitől ne félj:
  1. a felnőtt emberi szervezetnek minimális kb. 30-50 g szénhidrátra van szüksége naponta (húsból előállított glukóz valamint a zöldségek, gyümölcsök bőven fedezik)
  2. fehérjékből és zsírokból is tudunk glükózt előállítani így nem muszáj élelmiszerekkel bevinnünk (megennünk vagy meginnunk) a szénhidrátot
  3. a vörös húsok fogyasztása nem okoz húgysavszint emelkedés, nem okoz köszvényt, minőségileg több mikroelemet és vitamint tartalmaznak
  4. a húsfogyasztás, amennyiben az táplálék 30% át nem haladja meg, nem okoz vese-, ill. szív-érrendszeri megbetegedéseket. ( így mindig fontos a zsír!)
  5. az ún. „alacsony szénhidrát tartalmú” diéták veszélytelenek és hosszan fenntarthatóak, ha eszünk zsírokat
  6. a paleolit táplálkozás nem diéta, semmilyen hiánybetegséghez nem vezet
  7. a paleolit étrend semmilyen betegséget nem tud okozni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése