2012. december 13., csütörtök

Ropogós karácsonyi kétszersült

Ma Gáborék munkahelyén lesz karácsonyi party. Családosan megyünk, és batyus lesz, mindenki visz valami finomságot, előre megbeszélték, ki mit visz.
Gábortól a kolléganők citromos álmot kértek, mert azt vittünk tavaly, és osztatlan sikert aratott. Ráadásnak sütöttem reggel egy adag pogit a jól bevált Dr Oetker expressz élesztő hátoldalán lévő recept szerint.

Mivel én egyikből se ehetek, és feltételezem, hogy a többi kaja se lesz paleó-kompatibilis, így magamnak is sütöttem egy finomságot: Pocak Panna Téli varázs biscotti-ját.

A recept minden szavát betartottam:
200g darált, héjas mandula
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
80 g méz
70 g aszalt sárgabarack (apróra vágva)
A mézben pirított mandulához:
30 g durvára aprított mandula
1 evőkanál méz
Díszítésnek:
13 szem mandula

A darált mandulát összekeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel, szódabikarbónával. Hozzákeverjük a tojást, majd a mézet és a sárgabarackot is.
Egy evőkanál mézet felforrósítunk egy edénybe, majd beledobjuk a durvára aprított mandulát, hagyjuk karamellizálódni kb. 2 percig, majd levéve a tűzről várunk fél percet, és mikor már karamell szerű az állaga, akkor hozzákeverjük a biscottihoz.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és egy cipót formálunk. Díszíthetjük 13 szem mandulával. 170°C-on sütjük 15 percig, majd lehúzzuk 150°C-ra és sütjük még 10 percig. Kivesszük, és hagyjuk pihenni kb. 15 percet, majd óvatosan felszeljük kenyérvágó késsel, és visszatoljuk a sütőbe és sütjük 170°C-on 5 percig az egyik felén, majd 5 percig a másikon. A tepsin hagyjuk kihűlni.

Sima tepsire tettem, és szétterült, laposka lett. Legközelebb (mert tuti lesz legközelebb) őzgerinc formába fogom tenni.

Meglepetésemre volt paleós kaja Gáborék karácsonyi party-ján:) Egy kollégája sütött bacon-be tekert nyúlmájat és káposztába fogvájóval szúrt almát, kolbászt, sonkát, sajtot. Onnan ettem almát a májhoz. Fenséges volt:)
A biscottit Gábor végigkínálta, és sokan dicsérték (bár a receptet senki nem kérte el). 

2 megjegyzés:

  1. A bejegyzes egyeves jubileumara en is megsutom :) Luca napi ketszersult. Ajajj!

    VálaszTörlés
  2. hajrá hugi! kissé macerás, de megéri, mert irtó finom! A fahéjat ne sajnáld belőle!!! Anyuska már megrendelte karácsonyra, így ez lesz az egyik aprósüti az ünnepeken!

    VálaszTörlés