2012. április 24., kedd

PPP

Részt vettem életem első Paleo Party-ján. Hogy mi a 3. P? Hát a Pécs.
Tehát 2012. április 21-én, du. 3 órakor kezdődött Pécsbányán az 1. Pécsi Paleo Party.
Én a mamával egyetemben részt vettem rajta. Érdekes volt, tanulságos és megerősítő.

Először dr. Tóth Csaba paleo orvos tartott előadást Globális élelmiszerválság és a civilizációs betegségek összefüggései címmel. Nekem kicsit túl általános és felületes volt, semmibe nem mélyült el, természetesen az időhiány miatt.

Az előadás után kimentünk az udvarra, és ott folytatódott a kötetlen beszélgetés, lehetett a doktor úrtól kérdezni, és voltak finom paleós csemegék is.

Amiket megtudtam, és érdemesnek tartom itt is megemlíteni:
- az ideális paleós táplálkozás összetétele: 70 % hús és állati zsír és 30% zöldség-gyümölcs.
- zabpehely és mindenféle sajt felejtős, egyáltalán nem paleós (Szendi Gábor hagyta meg kiskapunak, de orvosilag nem indokolt, károsak!!!)
- a vadhús a legegészségtelenebb (megeszik a frissen permetezett növényeket is). Húsok közül a bárány, kecske, marha és sertés a legjobb, a szárnyasok annyira nem (táppal etetik őket).
- paradicsom és paprika sem jó, akárcsak a hüvelyesek, lektint tartalmaznak. Ha csak szezonálisan esszük, akkor nem gáz, de egész évben fogyasztva már káros!
- adalékanyagok veszélyesek. A Na-glutamát pl. szívritmus zavart okoz
- paleolit életmód szerint élve beáll az ember normális súlya (kb. magasság-110) A kórosan sovány emberek híznak tőle, a kövérek meg fogynak. Beáll a test egyensúlyi állapota.
- a paleolit az egyetlen diéta, ami gyógyít!!!
- a paleolit nem csak a táplálkozást jelenti, hanem életmódváltást (mozgás, tisztítószerek gondos megválasztása, gyógyszerfogyasztás minimálisra csökkentése
- a tisztítószerekben van egy anyag (nem tudtam leírni a nevét, de majd utána olvasok), ami mérgező. Felszívódik hajról, bőrről, és ha rendszeresen használjuk, folyamatosan mérgezzük magunkat.
- nem kell méregteleníteni, a szervezetnek van mája, és vannak veséi, a méregtelenítés a dolguk. De ha a méregtelenítő szerveinket leterheljük pl. a tisztító/tisztálkodási-szerekkel, akkor nem tudják ellátni a feladatukat.
- volt szó a vízről, hogy régen felszíni vizeket ittak, ami tele volt élő organizmusokkal. Ez kéne most is a szervezetnek, a forrásvíz ma a legjobb választás, utána a tisztított csapvíz, és a legvégén az ásványvizek (holt vizek).
- vitaminszedés: D-vitamin Mo-on kötelező, télen a napi 10 ezer egység is szükséges (nekem kétezres van, tehát abból napi 5 szem kéne!), utána az omega3, mert kevés halat és zsírt eszünk, végül esetlegesen a C-vitamin, és ennyi elég is.
- beszélt a paleolit infrastruktúra kialakulásáról (magánrendelések, magánklinika, klubok, paleo cukrászda, pékség, ételfutár, szaküzlet, stb. Persze ezek mind csak a fővárosban. De adott meg honlapcímeket, amikről lehet rendelni paleós termékeket, alapanyagokat.

Könyvet is írt, ami a paleolit orvoslásról, de főleg a cukorbetegség legyőzéséről szól.
dr. Tóth Csaba: Paleolit orvoslás, számolj le a betegségekkel


2 megjegyzés:

  1. Kedves Jutkaditka!

    Gratulálok a Blogodhoz biztosan sokat dolgoztál vele!

    Tetszenek az észrevételeid is, külön érdekesnek tartom amit az ideális testsúlyról írsz. Nejemmel lassan 2 éve paleózunk és mindkettőnkre igaz ez a számítási módszer (testmagasság-110). A feleségem kicsit felszedett magára mert sovánka volt én pedig leadtam pár kilót, de most pont annyit nyomunk ami az ideális.

    Írod, hogy "- beszélt a paleolit infrastruktúra kialakulásáról (magánrendelések, magánklinika, klubok, paleo cukrászda, pékség, ételfutár, szaküzlet, stb. Persze ezek mind csak a fővárosban. De adott meg honlapcímeket, amikről lehet rendelni paleós termékeket, alapanyagokat."

    Ezekből érdekelne a paleo cukrászda ill. a pékség, ha megtudnád adni a címüket!

    Előre is köszi és további Jó Egészséget!


    Üdv.: Gábor (Budapest)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor!

    Örültem levelednek, és Te vagy az első blog-olvasóm, akiről tudok, és nem családtag/rokon/barát. Megkérdezhetem, hogy hogy találtál rá a blogomra és mióta olvasod?

    Ha már régóta paleózol a feleségeddel, biztosan ismeritek ezt az oldalt, de azért belinkelem, hátha mégse:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-hirek.htm

    Hogy hol van paleo cukrászda és pékség a fővárosban, azt sajnos nem tudom, de az interneten nézz utána, biztosan találsz. Ha mégse, írj Elmirának, Ő a paleo táplálkozás nagy ismerője (Neki is van blogja, Elmira konyhája).

    További szép nyarat, és minden jót kívánok!

    Judit

    VálaszTörlés