2012. december 7., péntek

7+1 dolog, amiért nem iszom tehéntejet

1.) Mert károsítja a bélfalat;
2.) mert behatol a szervezetbe, és összezavarja az egyensúlyát;
3.) mert a kisbocinak élete egy rövid szakaszában tartalmaz növekedési tápanyagot, ahogy egy csecsemőnek az anyatej;
4.) mert nagy inzulinválasszal reagál rá a szervezet;
5.) mert a tejfogyasztás növeli a mell-, petefészek-, méh-, prosztata-, vastagbél-, hasnyálmirigy- és veserák kockázatát;
6.) mert meddőséget okozhat;
7.) mert köze van az autoimmun betegségekhez
+1.) mert már nem ízlik, sőt kifejezetten büdösnek érzem a szagát.

AKKOR MÉGIS, MIÉRT MONDJÁK AZT, HOGY A TEJ EGÉSZSÉGES?

Szendi Gábor a könyveiben többször rávilágít, hogy abban az időben, amikor az embereknek elegendő hús, zöldség és gyümölcs állt rendelkezésükre, eszük ágában sem volt más állat tejét lefejni és meginni. Azonban a túlnépesedés magával hozta az élelmezés szűkösségének problémáját. Találni kellett valami olyan fehérjeforrást, ami gyorsan, nagy tételben előállítható, árulható.


MIT IGYUNK TEJ HELYETT?
  • Kókusztejet, ez édesebb ízvilág, sok helyen árulják már (nagyobb ABC-k, bioboltok, arab és távol-keleti boltok)
  • Kesudiótejet, ez natúr ízvilág, és leginkább ez hasonlít a tehéntej és -tejszín állagára, ízére. ITT találod a receptjét, villámgyors elkészíteni otthon.
  • Mandulatejet, bár nekem kicsit keserű és marcipános egy kávéhoz.
  • Máktejet, diótejet is szoktak készíteni, de én még ezeket nem próbáltam.
A különböző gabonafélékből (pl. zab, rizs) és a szójából készített növényi tejek nem jelentenek alternatívát a paleo étrendben, mert ezek is sok káros hatást eredményeznek az emésztőrendszerre, és a szervezet különböző gyulladási folyamatait idézhetik elő.
 
JÓ, DE AKKOR MI LESZ A CSONTJAINKKAL? - hangzik a következő teljesen logikus kérdés. A csontjaink egészsége a KALCIUMEGYENSÚLY függvénye, azaz milyen arányban marad a szervezetben a bevitt ásványi anyag. Az 1966-2007 közötti (41 éves!) vizsgálat a fehérjefogyasztás és a csonttörés kockázatát vizsgálta. Arra jutottak, hogy minél nagyobb a fehérjefogyasztás, annál nagyobb a csonttörés esélye. Ami gátolja a kalcium felszívódását, az, ha a szervezetünk nincs egyensúlyban, mert tejterméket, gabona- és babféléket fogyasztunk, amelyek különböző gyulladásokat, emésztési nehézségeket generálnak.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete NEM ajánlja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott (napi 300 milligramm kalciumot tartalmazó) táplálkozás mellett - ami növényi forrásból tökéletesen fedezhető -, még pluszként két-három pohár tejet megigyunk naponta, hogy a tudományos napi adag - az 1000-1200 milligramm kalcium - meglegyen. Ahogy azt sem ajánlja - mert nem tartja bizonyítottnak -,  hogy a napi két-három pohár tej hasznos lenne a csonttörések ellen, sem azt, hogy biztonságos lenne egyéb (pl. petefészekrák, posztatarák) kockázatnövelő hatásait is figyelembe véve.

A sok ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS és MAGVAK amellett, hogy igen sok kalciumot tartalmaznak, rengeteg bennük a kálium és magnézium is. Ez utóbbiak serkentik a kalcium felszívódását és megtartását egyaránt. Sőt, a kálium szó szerint gátolja a kalcium ürülését. Ezzel szemben a hagyományos étrend (pl. tejtermékek, gabonafélék, túlzott húsfogyasztás) extrém nagy vitaminmennyiség bevitele mellett sem hagyja hasznosulni ezt a csonterősítő ásványi anyagot.


MIBEN VAN ÁTLAG FELETTI KALCIUM?
1.     A sötétzöld levelű zöldségfélékben, pl. brokkoli, saláták, spenót,  stb. 
2.     A magvakban, pl. dió, mandula, kesudió, őrölt szezámmag, paradió.
3.     Egyes aszalt gyümölcsökben, pl. kiemelkedő a füge kalciumtartalma.
4.  A boglárkavirágúak rendjébe tartozó mák őrölt vagy olaj formájában. Természetgyógyászok a mákolajat kúraszerűen is ajánlják idősebbeknek a csontok megerősítésére.


TIPP: készíthetsz kalciumos fűszerkeveréket otthon is! Őrölt szezámmagot zsiradék nélkül piríts meg mérsékelt tűzön, és keverd össze fele-fele arányban sóval. Ezt használd sóként mindenhez, így folyamatosan beviszed a szervezetedbe ezt a kalciumban nagyon gazdag magvat is.

 Az ételek mellett a SOK MOZGÁS a másik legjobb csonterősítő, tehát sétálj, sportolj, amikor csak lehetőséged adódik rá!

Kérdezhetnéd, honnan tudom ezeket ilyen biztosan. Szendi Gábor és további kutatók energiát nem kímélő munkája alapján osztottam meg Veled a fentieket. Ha kíváncsi vagy részletesebb tudományos háttérre, Szendi Paleolit táplálkozás és Paleolit szakácskönyv I., II., könyveiben mindent megtalálsz. Az akár 9 oldalas irodalomjegyzéket és forrásmegjelölést is.


/forrás: http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/2012/11/71-dolog-amiert-nem-iszom-tehentejet.html /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése